Lokalt 

En dag full av aktiviteter för ett renare Jönköping

Nedskräpningen i Jönköping är ett växande problem, men nu går staden samman för att göra skillnad. Från Vätterns stränder till stadens parker sluter de upp med soppåsar och handskar, fast beslutna att göra skillnad för sin stad.

Lördagen den 21 september infaller ”Hela Jönköping plockar skräp-dagen”, en del av Håll Sverige rents större kampanj för att minska skräpet i naturen och stärka hållbarhetstänkandet.­ Mellan 10.00-15.00 samlas frivilliga invånare vid vindbron och den ideella organisationen keepjönköpingclean kommer finnas på plats runt hamnkanalen för att dela ut redskap och handskar till alla som vill plocka skräp och förbättra stadens miljö. Alla deltagare kommer dessutom ha möjlighet att delta i olika aktiviteter och njuta av musikunderhållning.

Amir Faqiri. Foto: Privat

Initiativet kring evenemanget kommer bland annat från Amir Faqiri, en ledande aktör i den ideella organisationen keepjönköpingclean. Hon berättar hur syftet med initiativet är att öka medvetenheten kring miljöfrågor hos allmänheten och samtidigt göra Jönköping till en vackrare stad, därför krävs det ingen anmälan eller förberedelse från deltagarnas håll.

– Det är bara att komma med ett glatt humör. Det går bra att ta med egna redskap och handskar om man skulle vilja, annars är det bara att dyka upp!

I år står utöver keepjönköpingclean även tolv andra aktörer och flera volontärer bakom skräpplockardagen. Det stora antalet arrangörer gör Jönköping unikt, då det i andra städer oftast bara ställer upp en eller två. Förra året deltog tio aktörer, vilket visar på ett växande evenemang i Jönköping. Amir tillsammans med övriga arrangörer hoppas att det kommer många Jönköpingsbor för att delta. Förra året var det 460 registrerade deltagare, i år hoppas de på ännu fler.

 Jönköpingsbon Hanna Skoglund, 24, har tidigare varit med och plockat skräp under skräpplockardagen och tycker att det är en viktig dag att uppmärksamma.

– Denna dag kan verkligen få oss att tänka på hur mycket skräp som hamnar i naturen. Den behövs för att folk ska börja ta ansvar för en renare och mer hållbar miljö. Alla som har möjlighet borde ta på sig en handske hjälpa till.

Hanna Skoglund.
Foto: Miranda Aronsson

Related posts